Ο λουτρότοπος Κρηνίδων, γεωγραφικά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ιστορικής περιοχής που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί έφεραν στο φως προϊστορικό οικισμό που πρωτοκατοικήθηκε κατά την νεολιθική εποχή. Βραχογραφήματα, δείγματα τέχνης της περιόδου αυτής από τους οικισμούς Φιλίππων και Κρυονερίου, κοσμούν το Μουσείο Φιλίππων.
Το 360 π.χ. ιδρύεται η πόλη των Κρηνίδων από τον Αθηναίο πολιτικό Καλλίστρατο και αποίκους της Θάσου. Όταν στα 356 π.χ. απειλούνται οι κάτοικοι των Κρηνίδων από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Αυτός διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης την καταλαμβάνει την οχυρώνει και την μετονομάζει σε Φιλίππους. Το όνομα της πόλης γίνεται γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο με την κοσμοϊστορική φονική μάχη τον Οκτώβριο του 42 π.Χ έξω από τα τείχη της πόλης, μεταξύ των δημοκρατικών και της Τριανδρίας. Η ήττα των δημοκρατικών σήμανε και την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ρώμης. Πρώτος οικιστής της Ρωμαϊκής αποικίας αμέσως μετά τη μάχη ήταν ο Ρωμαίος στρατηγός Αντώνιος. Το 30 π.Χ, ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος εγκαθιστά στην πόλη λεγεωνάριους και αγρότες από την Ιταλική Χερσόνησο.
Η πόλη αύξησε τον πληθυσμό της και έγινε αστικό κέντρο με Ρωμαϊκό χαρακτήρα. Η διέλευση της Εγνατίας οδού από την πόλη την κατέστησε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής. Το 50 μ.Χ ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται τους Φιλίππους για να διδάξει το Ευαγγέλιο. Ιδρύει την πρώτη Χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, λίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού που γνωρίζει τεράστια ακμή κατά την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων. Κατασκευάζονται σπουδαίοι ναοί, δημόσια κτίρια, ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης, κτίζονται πύργοι και το τείχος της ακρόπολης. Οι θέρμες που με επιμέλεια κτίζονται αποτελούν το κεντρικό σημείο στο συνολικότερο λειτουργικό σύστημα της πόλης. Το 1914 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες και στη συνέχεια η Ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία η οποία και συνεχίζει μέχρι σήμερα το πολύτιμο έργο της.
Η προϊστορική εποχή, η αρχαία Ελληνική, η Ρωμαϊκή, η βυζαντινή και μεταβυζαντινή, η σύγχρονη με τον προσφυγικό πληθυσμό, μαρτυρούν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, την ιστορία, την υλική και πνευματική τέχνη. Τις αξίες της ζωής. Τον πολιτισμό του τόπου μας. Ο χώρος των Κρηνίδων δίνει το στίγμα μας στο χάρτη της Ιστορίας. Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα που συναντά ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων είναι: Το αρχαίο θέατρο: κτίσθηκε το 356 π.Χ από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας. Στο χώρο του πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Αρχαία αγορά: Αποτελούσε το διοικητικό κέντρο των Φιλίππων στη Ρωμαϊκή εποχή. Ακρόπολη: Επιβλητικό κτίσμα που εκτεινόταν από την κορυφή του λόφου μέχρι τους πρόποδες του.
Κτίσθηκε από τον Φίλιππο Β΄ και ολοκληρώθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄. Παλαίστρα: Καλύφθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της από τη Βασιλική Β΄. Θέρμες: Μεγάλο συγκρότημα λουτρών. Οι Ρωμαίοι θέρμαιναν με τεχνητό τρόπο το νερό και απολάμβαναν καθημερινά το θερμό μπάνιο. Οι θέρμες είχαν μεγάλη ακμή και συνιστούσαν κοινωνικό χώρο συναντήσεων, σωματικής αγωγής, και πολλών εκδηλώσεων. Η Βασιλική Α’ του 5ου αιώνα μ.Χ με εντυπωσιακές τοιχογραφίες η Βασιλική Β’ και η Βασιλική Γ’ εντυπωσιάζουν για τα πλούσια γλυπτά τους. Ο Οκταγωνικός ναός αντικατέστησε γύρω στα 400 μ.Χ τον πρώτο μικρό ναό που ήταν αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο. Η φυλακή του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με την παράδοση πιστεύεται ότι στο χώρο αυτό φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Ρωμαϊκή δεξαμενή που μετατράπηκε σε λατρευτικό χώρο